Jdi na obsah Jdi na menu
 


JAKÝ JEŽÍŠ?

 

V roce 1906 vydal Albert Schweitzer zajímavou knihu s názvem Hledání historického Ježíše, ve které poukazuje na fakt, že kdykoli badatelé hledali Ježíše, našli jen obraz sebe samých. John Stackhouse ml. tvrdí, že ať badatelé hledali v jakémkoli okruhu důkazů – v archeologii, literární analýze, srovnávací religionistice, v Talmudu – našli vždy Ježíše, který se jim velmi podobal.

 

Například skeptici objevili, že Ježíš byl buď sebeobelhávající šílenec nebo satirická neškodná osoba, jako oni sami. Racionalisté Jej shledali racionalistou, liberálové Ho viděli jako soucitného a laskavého muže. Romantici zase jako prudkého, aktivního a svobodného. Reformátoři jako silného a netrpělivého a Židé v Něm viděli správného farizeje. A co Ježíš na tričkách a tílkách, která se nosí dnes?

 

Tito vykladači „skutečného“ Ježíše však zapomínají na jeden nepopíratelný fakt – kříž. Proč byl asi ukřižován rozumný Ježíš? Proč by někdo nechával zabít laskavého dobroděje? Máme-li odpovědět na otázku „kdo je Ježíš?“, musíme přijmout Ježíše Nového Zákona – tedy Ježíše, který odmítal pyšné a přijímal pokorné. Ježíše, který se nesnažil jít s dobou a být „IN“.

 

Takže, pokud se ptáte „kdo je Ježíš?“, je třeba se podívat do Bible, ne do učených knih, které mají „zaručenou“ odpověď. A jakého Ježíše v Bibli naleznete? Určitě ne takového, který se Vám bude podobat, ale takového, kterému byste se měli podobat Vy.  

 

jaky-jezis.jpg