Jdi na obsah Jdi na menu
 


CHARAKTERISTIKA POSTMODERNÍ DOBY

Je pravda, že lidé byli ve všech dobách v podstatě stejní. V současnosti však určité změny pozorovat lze. Sociologové, a to nejen ti křesťanští, píší, že na rozdíl od dřívějších časů, kdy smysl a cíl existence člověka ležel kdesi vně, leží dnes uvnitř. Bývalo celkem samozřejmostí, že člověk dělal mnoho věcí, pokud ne všechny, ku prospěchu druhým. A dělal to bez ohledu na to, že ho to bude něco stát – nějaké sebezapření či odříkání.

Trend dnešní postmoderní doby je však jiný. Člověk ani nemusí být sociolog, aby si toho všiml. Až příliš často slýcháme: „Tohle JÁ dělat nebudu, to MĚ nebaví, neuspokojuje MĚ to, tohle pro MĚ nemá smysl.“ Tedy, co z toho všeho JÁ budu mít? Bude to pro MĚ zajímavé, zábavné, příjemné? Obzvlášť populární slovo je SEBEREALIZACE. Realizovat – své touhy, své myšlenky, své cíle. Je na tom snad něco špatného? Představte si, že si zkříží cestu dva lidé s touto životní filosofií – střetnou se dvě neústupné a nekompromisní touhy. Jak to dopadne? To můžeme vidět a slyšet kolem sebe každý den a na každém kroku.


history-of-contemporary-art-in-the-world.jpg 

 

Jak se to stalo? Jak mohlo dojít k tak tragickému posunu lidského myšlení? Příčinou je pravděpodobně změna horizontu lidského očekávání. V okamžiku, kdy člověk uvěřil tomu, že tento svět a život je vše, co je, pak je naprosto přirozené, že se z něj snaží dostat, co se dá. Protože pak už není nic. . .? Není-li nic jiného nad a za tímto životem, proč nežít pro sebe a pro uspokojování svých potřeb?

Dalším znakem postmoderní doby je INDIVIDUALITA. Každý má svoji pravdu, kterou je nutné respektovat a tolerovat. Z toho důvodu padají hranice mezi normálním a nenormálním. Mezi dobrým a zlým. Mísí se všechno se vším - vysoké s nízkým, krásné s ošklivým, černé s bílým a pravda se lží. Pravdu má každý. Běda vám však, pokud budete samotnou pluralitu považovat za netolerantní!   

 

miro_akce.jpg

 

Mluvíme-li o postmoderním člověku, pak by to měl být takový člověk, který si uvědomuje zejména mnohoznačnost, neurčitost, nahodilost a absurditu světa. Lidé mají absolutní volnost ve svých rozhodnutích a neomezené množství možností volby. Vznikají nová náboženská hnutí postavená na dříve nepředstavitelných základech. Všeobecně dochází často až k absurdnímu posunu mezi vědou a náboženstvím. Tradiční náboženství zaniká. Již nevěříme v Boha, ale věříme v sebe a svoje schopnosti.

Typickým znakem postmoderního člověka je neschopnost rozlišovat mezi dobrem a zlem. Proto má křesťanství v dnešní západní civilizaci takový problém prorazit – stalo se nepřijatelným. Křesťané se totiž odvažují tvrdit, že znají Pravdu. Jaká opovážlivost!

Další charakteristikou postmoderní doby je strach z apokalypsy. Není to ani tak strach z fyzického konce, ale spíš obava z úplné ztráty smyslu života – z absurdity další existence. Tušíme, že to, co je před námi, už nikdy nebude o nic lepší než to, co je nyní. Začínáme mít strach, že to, co nás straší, není rychlost našeho pohybu vpřed, ale rychlost našeho pohybu nikam. Zbavili jsme se Boha i všech ideologií, všech utopických představ a cílů, a co nám zůstává, je pouze POHYB - setrvačný - samoúčelný - absurdní. Ocitli jsme se ve vakuu, bez jakéhokoliv záchytného bodu. Abychom mohli určit nahoře a dole, musí existovat nějaký středobod. Pokud není Bůh, co je oním středobodem, určujícím nahoře a dole? Lidská smlouva, sloužící nám k tomu, abychom se navzájem nevyhubili?

 

1482parachuting.jpg

 

Kdosi napsal: „V takovém světě bez hranic i bez cílů zbývá jen jedna cesta – cesta zpět.“ Jakým způsobem se lze „vrátit“? Mnozí se domnívají, že pomocí společenského násilí, které se začíná uplatňovat v hojné míře. Protože už nevíme, komu a čemu věřit, začínáme věci brát do svých rukou. Jaké bude mít naše počínání důsledky nás nezajímá, protože každý myslí jenom na sebe a všichni se chceme mít dobře – i na úkor těch druhých. Naším bohem se stalo naše vlastní JÁ a tento svět je toho jasným důkazem.

 

imagescaisuurv.jpg

 

Zbavili jsme se hodnot a teď nám chybí. Zjistili jsme, že tento svět nenabízí jistoty absolutně v ničem. Naše poslední a jediná jistota je – smrt. Protože cítíme, že jsme se dostali na pomyslný vrchol, ze kterého vede už jenom cesta dolů, vyhlížíme známky blížící se apokalypsy, v lepším případě zázračné transformace tohoto nesmyslného a šíleného světa. A přitom všem vůbec netušíme, že toto vše bylo již dávno předpovězeno. Před 2 tisíci lety to zcela jasně popsal apoštol Jan v knize Zjevení, poslední knize tak opovrhované Bible, která se pro postmoderního člověka stala snůžkou překonaných nesmyslů. Dovídáme se zde, že už brzy přijde na scénu falešný spasitel světa, který bude vládnou neomezenou mocí a lidé ho přijmou s otevřenou náručí. Veškeré události probíhající v současné době po celém světě tomu napomáhají. Vše se sjednocuje. Ale ne kvůli míru a lepšímu porozumnění. Přemýšlejte! Celek se přece mnohem lépe ovládá! Až bude vše sjednoceno, ujme se moci – absolutní, neomezené, diktátorské – přestože zpočátku bude slibovat nebe na zemi. Odmítli jste pravého Boha, zesměšňovali jste ho, budete mít tedy boha falešného. Ne, nemusíte tomu věřit. Uvidíte sami, protože to zažijete.

 

antikrist.jpg


 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Postmoderní člověk - Zlatá éra

Zažíváme co se týče vědy a techniky tak i rozkvět myšlení člověka, myslím že daleko radši budu žít v době s vícero uhly pohledů na to co je špatné než v době mezi zdmi a pravidly kdy budu mít nařízeno co je špatné. A lidé co berou že žijeme ve špatném světě mají na něj jen špatný pohled. Co chcete jiného? Máme možnost říct svůj názor a stát si za ním, křestaná a ostatní věřící lidé jsou stejní jako nevěřící mají jen jiný úhel pohledu a svojí pravdu. Pokud by však zase zavládla ona oslavovaná éra křesťanství (plná umučených zabitých lidí kvůli jiným názorům) upadla by doba znovu jako tomu bylo v době nástupu doby románské a křesťanství. Tehdy byla vyspělá civilizace a odkaz Antiky svobodně myšlených lidí zničena křesťanstvím. Úpadek umění architektury i vědy a vzdělanosti a celé 2000 let od tzv. příchodu Krysta jsme se zase dostaly přes tuto překážku na vrchol dnešní doby, To není náhoda to je fakt že my lidé se vyvíjíme tímto směrem a došlo by k tomu i znovu a znovu.

Hanka - Re: Zlatá éra

Dobrý den,

předně bych Vás ráda upozornila, že Kristus se píše s „i“! Tato Vaše hrubá chyba mimo jiné dokazuje, že to s tím rozkvětem myšlení nebude nijak slavné. Ano, jistě, je skvělé, že žijeme v době, ve které máme „určitou“ svobodu myšlení, ale otázkou je, zda toho umíme správně využít. Při pohledu na generaci teenagerů se mi nezdá, že by tuto výsadu kdoví jak využívali. Naprostá většina z nich tráví každou volnou minutu na facebooku, kde kontrolují počet lajků na fotkách svých nebo svých konkurentů, či se zapojují do nesmyslných rozhovorů s velmi omezenou slovní zásobou i obsahem. Pravdou je, že to naše svobodné myšlení se dostalo do slepé uličky, protože jaksi zabloudilo v tom labyrintu chodeb, které nakonec všechny vyústily v jakémsi myšlenkovém vákuu. Zmizel totiž Středobod, podle kterého by se lidstvo mohlo orientovat a tím pádem nastal chaos – ve všem. Výsledek je, že všichni vědí všechno (podle nich), ale nikdo neví nic. Stačí, aby si někdo vymyslel úplný nesmysl, dal to na internet a okamžitě se najde spousta takových, kteří tomu uvěří a budou to šířit dál. Díky tomu se spousta lidí stává oběťmi dezinformací, které jsou možná ještě nebezpečnější, než žádné informace.

Závěrem bych dodala, že informací máme více, než za celou dosavadní historii lidstva, přesto se mnozí lidé raději zabývají nesmysly a ti, kteří by rádi něco věděli, se brzy ztratí v labyrintu internetu a stanou se oběťmi všelijakých zaručených studií, které se mění každý týden nebo konspiračních teorií, hoaxů a nevím čeho ještě. To je daň za svobodu – dělej si co chceš, mysli si, co chceš a čekej, jak to s tebou dopadne. . . otázkou ale zůstává: „Udělá to z tebe šťastného člověka?“ Odpověď zní: „Ne.“ Naše štěstí nespočívá v tom, kolik máme informací, ale zda máme takové informace, které ke svému životu opravdu potřebujeme. Zda umíme s informacemi pracovat, zda se v nich umíme orientovat a eliminovat ty zbytečné. Pokud nemáte Šablonu na roztřídění, jste ztracen.

S pozdravem

Hanka

PAVEL - Potřeba modlitby.

Zdravím. Ano, svět se stává skutečně horším, ale stále zde jsou duchovní zbraně, kterými se dá zlo zastavit. Je to především modlitba RŮŽENCE a PŮST. S tanky a samopaly nad satanem nezvítězíme.

Hanka - Re: Potřeba modlitby.

Ahoj Pavle,

jistě, jako křesťané se máme modlit za mír mezi národy, ale pokud znáš trochu historii, pak jistě víš, jak byla ukončena druhá světová válka – právě těmi tanky a samopaly. Kdyby Američané zůstali tehdy doma a modlili se růženec, tak kdo by porazil Hitlera? Evropa už na to neměla sílu. Nebýt těch tanků a samopalů, tak by ses pravděpodobně nenarodil. Proto není dobré tyhle věci šmahem odsoudit. Někdy je třeba k modlitbám použít i zbraně. Ale na druhou stranu je pravda, že válka skončí teprve tehdy, když Bůh sám řekne dost. Na Hitlera bylo spácháno snad několik desítek atentátů a všechny byly neúspěšné, protože ještě nenadešel správný čas. Lidstvo si tím muselo projít, protože válka je svým způsobem Boží trest.

Vzhledem k tomu, že v článku není zmínka o zbraních, tak předpokládám, že narážíš na současnou situaci ve světě. Nesmíš ale zapomínat, že žijeme v poslední době a Bible nás varuje, že z mnoha míst budeme slyšet o válkách, ale nemáme se toho děsit. A dále dodává, že to tak musí být. Proč? Protože hanebnosti, které se všude kolem nás dějí, už dosáhly takového stupně, že Boží soudy jsou neodvratné. Bohem tohoto světa je ďábel a ten nechce žít v míru. Pokud jsme doposud v míru žili, tak to bylo díky Boží ochranné ruce, která nás chránila před mocnostmi zla. Ovšem, jakmile se společnost zřekne Boha a začne jít proti Jeho řádům, tak se Bůh stáhne a spolu s Ním odejde i Jeho ochrana a požehnání. Taková společnost je pak odsouzena k záhubě, protože mocnosti zla se na ni sesypou a zlikvidují ji. A Bůh takové věci dopouští. Vidíme to v celých lidských dějinách. Kdykoli jakákoli civilizace dosáhla vrcholu, propadla hanebnostem a perverzi a jako taková byla odstraněna. Vzpomeň třeba na Pompeje. To nebyli nevinní lidé, kteří tam zemřeli. Archeologické nálezy jasně potvrzují, že to byla neobyčejně zvrácená civilizace, a proto dopadla podobně jako Sodoma a Gomora. I dnešní svět je jedna velká Sodoma, která čeká na den soudu. A ten přijde a nikdo z nás s tím nic neudělá. Jsme před tím varováni už dva tisíce let, protože Boží trpělivost je ohromná a pořád dává lidem další a další šanci. Avšak i ona má své meze a jednoho dne se tento tolik trpělivý Bůh změní v nemilosrdného Soudce. Když byl před téměř dvěma tisíci lety Jeruzalém srovnán se zemí, děly se tam tak strašné věci, že i ostřílení Římané, kteří už ledacos viděli a zažili, volali: „To ne my, ale bohové!“ Protože se tam děly věci, nad kterými zůstával rozum stát a to se děje vždy, když jsou mocnosti temnoty z Božího dopuštění puštěny ze řetězu.

Ano, my se můžeme a máme modlit za to, aby se Bůh smiloval a dobu milosti prodloužil a ještě nenechal svět úplně propadnout mocnostem zla. Ale i tak bude doba soužení stále před námi a dříve či později tím svět bude muset projít. Ne proto, že by to chtěl Bůh, ale proto, že to tak chtějí lidé a rozhodli se, že život bez tohoto přísného Dozorce je lepší. Zavrhli Boha pravého, dostanou falešného. A ten nebude znát slitování. . .


PAVEL - Re: Potřeba modlitby.

Zdravím Hanko.
Ano. Samozřejmě. Když se zlo nakupí sahá se mnohdy po zbrani. Správně říkáš válka = BOŽÍ TREST - neboli BOŽÍ DOPUŠTĚNÍ. Bůh na čas odvrátí svou tvář . Mnohdy opravdu žasnu nad lidskou zatvrzelostí. Je to opravdu tak jak se to píše v BIBLI - mají oči, ale nevidí. Mají uši, ale neslyší. Když se ale podívám na sebe tak jako katolík také mnohdy zbytečně opakuji staré chyby. Jak snadno pak upadnou do osidel satana ti, kteří nejsou zakotveni v řádu boží lásky, kterým je DESATERO BOŽÍCH PŘIKÁZÁNÍ. Americkým vojákům 2.svět. války jsem velice vděčný za jejich obět´. Máme co oplácet. A také za co děkovat.

Hanka - Re: Re: Potřeba modlitby.

Milý Pavle, nejsi sám, také mám tendenci opakovat staré chyby. Tím, že člověk uvěří, se jeho sklony nerozplynou, ale musí s nimi neustále bojovat. To je ten starý Adam nebo Eva, kteří jsou v nás pevně zakotveni, a které musíme každý den topit, protože umí velmi dobře plavat. A když se k tomu přidá ještě satan, tak to by byla konečná. Ale naštěstí pro nás věřící i nevěřící je tady ještě Duch svatý, který promlouvá do srdce každého člověka a vede ho k poznání Krista, který je hlavou všech mocností a sil, a který nad satanem už dávno zvítězil. Stačí jenom chtít, ale když lidé nechtějí, tak Bůh je přemlouvat nebude. Jak kdosi poznamenal: „V nebi budou jenom samí dobrovolníci, ale v pekle také“. Pokud se člověk přidá na správnou stranu, pak už na ten boj není sám. A tak křesťan může klopýtat, ale jestliže je skutečně Kristův, tak nepadne.

Američtí vojáci 2. světové války také bojovali na správné straně. Dnes už zde na Zemi žádné správné strany neexistují. Jsou jenom špatné a ještě horší. Ale to nás nemusí děsit. Náš Pán už zvítězil nade vším a vybojoval nám slavné vítězství.

PAVEL - Re: Re: Re: Potřeba modlitby.

Opět zdravím Hanko. Pěkně jsi to napsala. Lidé jsou stejně jaksi nepochopitelně duchovně zablokovaní. Trápí mě to. Víra je přece jenom dar. Nezasloužený dar. Říkám si komu mám být já vděčný za svoji víru? Jistě Duchu svatému a modlitbám mých drahých. Ted´ je řada na mě, abych se i já modlil a šel příkladem, aby i jiní našly cestu k Pánu. Kéž je jich mnoho a ještě víc........

Hanka - Re: Re: Re: Re: Potřeba modlitby.

Zdravím Tě, Pavle. Ano, víra je dar a je pouze na nás, zda jej přijmeme nebo odmítneme. Problém je, že život v hříchu je pro mnohé lidi mnohem lákavější než život na věčnosti. Vypozorovala jsem, že právě tohle je hlavní příčina, proč většina lidí Krista odmítá. Prostě je odrazuje to odříkání. Vždyť dnešní doba tolik holduje prožitkům všeho druhu: „Pojďte a bavte se! Hlavně si nic neodpírejte.“ A tak lidé sedí na kolotoči v zábavním parku a očekávají spásu skrze požitek. Přejídají se smyslností, a pak vstávají s opicí, hladovější než předtím. Hromadí věci, které nepotřebují, mají vše, na co si jejich srdce vzpomene, ale začínají se z toho dávit. Stali se cyniky, aby se vyhnuli bolesti. Pěstují si své iluze, které jim pomáhají snášet tíhu života. Mají v sobě touhu po jistotě, ale musejí žít v pochybnostech, protože jediná jistota je v Kristu, kterého tolik odmítají, protože jim nastavuje zrcadlo, do něhož se neodvažují podívat. Jistě víš sám, jaký je to pocit, když Ti Boží slovo projede až do morku kostí, sebere Ti všechny Tvoje argumenty a nenechá Ti jedinou výmluvu. . .

S tím zablokováním jsi to vystihl. Také mě to trápí a často se s tím potýkám, nejenom na těchto stránkách. Když se třeba podíváš do návštěvní knihy, tak někteří lidé ještě chtějí slyšet, ale jenom proto, aby mi to pak omlátili o hlavu. Vlastně chtějí slyšet k mojí škodě, ne ke svému užitku. Ale člověk nikdy neví, co dobrého z toho může vzejít, proto nesmíme ochabovat. My zaséváme, ale vzrůst dává Kristus. Nezbývá než dál pouštět svůj chléb po vodě a kdo ví. Třeba se s ním po mnoha dnech opět setkáme. Anebo také ne. A tak přeji Tobě, sobě i všem ostatním křesťanům hodně moudrosti a síly od Pána k práci na Jeho vinici. Měj se krásně, ať Ti Pán mocně žehná! :-)

PAVEL - Re: Re: Re: Re: Re: Potřeba modlitby.

Díky Hanko. I Tobě at´ Pán žehná. Inu nezbývá než dodat - NEDOJDE MÁ DUŠE POKOJE DOKUD NESPOČINE V TOBĚ BOŽE.

Hanka - poselství

Mluvíš mi z duše, jen si to z ní dostala na povrch. Věřím však v lásku k člověku, která spasí ty, jež v ní věří. To je mé poselství

Hanka - Re: poselství

Ahoj Hanko,

láska je nejvyšším Božím přikázáním, které stojí nad desaterem. Milovat budeš. . . na prvním místě však Boha: „Miluj Hospodina, Boha svého, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí.´ To je největší a první přikázání. Druhé je mu podobné: ´Miluj svého bližního jako sám sebe.´ Na těch dvou přikázáních spočívá celý Zákon i Proroci.“ (Matouš 22,37 – 40)

Samotná láska však nespasí nikoho. Spasitel je pouze Ježíš Kristus!

„V nikom jiném není spásy; není pod nebem jiného jména, zjeveného lidem, jímž bychom mohli být spaseni.“ (Skutky 4,12)

Přeji Ti hodně Božího požehnání a moudrosti!

Hanka

saula@seznam.cz - postmoderní doba

Standa - Hehe

Ne, nemusíte tomu věřit. Uvidíte sami, protože to zažijete.
Super - kdo tohle vymyslel?
Hele mi už to zažíváme. Prý se rozvádí 1700 manželství z 2000.
Tohle je výsledek a rovněž i příčina - něčeho co už tu je, ale bude to mnohem strašnější. Nepřátelé budou ve vlastní rodině. Řekl bych i každý sám sobě.

Matouš 10:21 Vydá na smrt bratr bratra a otec dítě, povstanou děti proti rodičům a připraví je o život.

Marek 13:12 Vydá na smrt bratr bratra a otec dítě, povstanou děti proti rodičům a připraví je o život.

Ani nemusím do kina na horor, stačí se podívat kolem.